DARRERA HORA

lunes, 31 de agosto de 2009

SORTIDA DE SOL AHIR DIUMENGE A FENALS












De vegades es comenta que un cel amp uns quants núvols baixos no és un cel bonic. Ahir de bon matí, al voltant de les 7.30h i coincidint amb la sortida de sol, vaig poder captar unes quantes fotografíes d'aquest cel amb núvols baixos.

Les fotografíes no fan justícia al que en realitat es veia. Era molt més bonic veure-ho des de la terrassa, però aquí us en deixo una petita selecció perque us en pogueu fer una idea.

Per cert, aquests núvols baixos, un parell d'hores abans de captar les fotografíes, donaven alguns ruixats al voltant de la Costa Central i van arribar a registrar-se 9L a la mateixa façana litoral de la ciutat de Barcelona.

PREVISIÓ PER DILLUNS 31 D'AGOST




Per avui dilluns cal esperar un matí amb domini de cels assoleiats arreu del País a excepció de l'extrem sud on hi haurà alguns núvols a estones abundants que fins i tot a primeríssima hora podrien deixar algun lleu ruixadet sobre el mar que en principi no hauria de tocar terra. També son possibles alguns núvols baixos a la costa Daurada i sud de la Costa Central.
A la tarda, augment dels núvols a gairebé tot el País i no es pot descartar algun ruixat o tempesta ja avançada la tarda, al Pirineu més occidental i també en alguns punts del Prepirineu. Tampoc és descartable que en punts de l'extrem sud hi pugui arribar les restes d'alguna tempesta de l'Ibèric i per tant que hi pugui haber algun ruixat. A la resta, més núvols però sense consequències.
Els vents seran a primeríssima hora del nord a l'extrem nordest de la costa, allevantats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes. A partir de mig matí i migdia, els vents aniran girant, fins imposar-se els vents del sudest a la tarda a totes les zones marítimes.
Les temperatures en general, més altes que les d'ahir.

sábado, 29 de agosto de 2009

MÀNEGUES I TORNADOS











Ara que s’acosta la tardor i que com sòl passar en aquesta època, augmenta la possibilitat de veure fenòmens atmosfèrics diversos a Catalunya, us parlaré dels tornados. És un fenòmen que de tant en quant podem observar en alguns punts del País, generalment sobre el mar(mànegues o trombes marines), però també en terra ferma(tornados).

El tornado és un torbellí violent d’aire, que va des dels núvols fins la superfície del terra. Els vents dins d’un tornado poden anar des del 100km/h fins a més de 400km/h.
El seu desplaçament es produeix a una velocitat des dels 20km/h fins als 100km/h els més ràpids.

Per regla general els tornados a l’hemisferi nord giren en el sentit contrari a les agulles del rellotge i en l’hemisferi sud giren en sentit horari.

Per que es formi un tornado cal que conflueixin tres elements bàsics, una àrea de baixa presió, una massa d’aire fred i sec que tendeixi a baixar i una altra massa d’aire càlid i humid que tendeixi a pujar.

Quan es comença a formar el tornado, és un núvol en forma d’embud que està format per gotetes d’aigua en condensació que es formen a la base del núvol i que baixen fins la superfície. Quan l’embud toca terra, aspira pols i materials diversos degut al corrent d’aire ascendent. El xoc d’aquestes particules de pols i materials diversos amb les mol.lecules d’aire a l’interior de l’embud, son les responsables de que es produeixin al seu interior descàrregues elèctriques.

La ràpida ascensió de l’aire calent a través de l’embud, fà que la presió a l’interior del tornado sigui molt baixa(major velocitat d’ascensió=menor presió). Això fà que si el tornado és important, la presió a l’interior de l’embud sigui molt més baixa a la de l’exterior i quan passa l’embud per sobre d’un edifci, aquest pugui esclatar per que no soporta la baixada de presió sobtada que pateix.

Els tornados es classifiquen en categories depenent de la seva intensitat i van des del F0 que seria el de menor intensitat, fins al F5 que seria el de màxima categoria.

Us deixo unes imatges que evidentment no son fetes per mí, on podeu veure la radiografia en forma d’esquema d’un tornado, dues mànegues sobre el mar i un tornado sobre terra ferma.

NUVOLADES VISTES DES DE BARCELONA







Ahir divendres no teníem molt aire fred en alçada, però les elevades temperatures van fer que creixéssin nuvolades que van ser suficients per donar alguns ruixats i tempestes al PrePirineu i comarques pròximes. Aquests van ser de molt curteta durada però localment intensos.
Aquí us deixo tres imatges d'ahir a mitja tarda on es veu una d'aquestes nuvolades mirant cap al nord. Concretament, aquesta descarregava un ruixat cap a la zona d'Osona.

PREVISIÓ PER DISSABTE 29 D'AGOST




Per avui dissabte cal esperar un matí força assoleiat en general, a excepció dels voltants de la costa central, on els núvols seran frequents i no es pot descartar que alguns dels ruixats que hi haurà sobre el mar pugui tocar terra i donar alguna precipitació.
Per la tarda, creixeran les nuvolades a bastants punts del País i no es pot descartar que puguin caure alguns ruixats que de produir-se serien de molt curteta durada i de poqueta precipitació, més probables al PrePirineu i interior de Tarragona. Potser també en pugui caure algun al Pirineu, però ja seria més complicat. A la resta, augment dels núvols sense més consequències.
Els vents al matí seran de Tramuntana al nordest, agregalats al nord de la costa, del sudest a la costa central i amestralats al sud de la costa. Per la tarda, es mantindrà la tramuntana al nordest i els vents giraran a sudest a la resta de zones marítimes.
Les temperatures més baixes a tot arreu.

viernes, 28 de agosto de 2009

PREVISIÓ PER DIVENDRES 28 D'AGOST




Per avui divendres cal esperar un matí assoleiat arreu del País, potser amb alfgun núvol no gaire important en algunes zones del Pirineu.
A la tarda, cal esperar que els núvols es desenvolupin amb força a tot el Pirineu i Prepirineu. Al Pirineu li costarà bastant de produir-se ruixats o tempestes, però no es poden descartar. En canvi, a la zona del Berguedà i Osona i comarques properes avui a la tarda les tempestes sovintejaran i algunes poden ser localment fortes.
Avançada la tarda, és molt possible que aquestes tempestes avancin cap al mar i que en arribar al litoral es reactivin i puguin provocar els típics aiguats de finals d'agost en aquella zona. Les zones del litoral amb més possibilitats de rebre algun aiguat aquesta tarda-vespre son el Maresme-Selva-Costa Brava, tot i que no es pot descartar que s'ampliés el radi d'acció més cap al sud i que també pugués afectar àrees del Barcelonès.
Els vents al matí, seran del nord a l'extrem nordest de la costa i allevantats a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindran del nord a l'extrem nordest de la costa i molt variables a la resta amb predomini de vents d'origen marítim.
Les temperatures molt similars a les d'ahir.

jueves, 27 de agosto de 2009

PREVISIÓ PER DIJOUS 27 D'AGOST




Per avui dijous cal esperar un matí assoleiat arreu del País amb algun nuvol residual en algun punt del Pirineu.
Per la tarda és desenvoluparan els núvols al Pirineu i no s'hi pot descartar algun possible ruixat. De produir-se seria molt poca cosa. A la resta de la meitat nord, a la tarda aparició d'alguns núvols sense més conseqüències. A la resta del país la tarda seguirà essent assoleiada.
Les temperatures avui, força més elevades. Ja se superaran els 30ºC a molts punts del País i fins i tot a l'Interior es poden arribar a assolir els 35ºC. Al litoral es mantindran més a ratlla gràcies als vents d'origen marítim.
Els vents al matí seran de lleugera tramuntana al nord de la costa, allevantats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes. A la tarda seran del sud a l'extrem nord de la costa i del sudest a la resta de zones.

miércoles, 26 de agosto de 2009

PREVISIÓ PER DIMECRES 26 D'AGOST




Per avui dimecres cal esperar un matí ja força més estable que ahir. Encara quedaran restes d'inestabilitt a l'extrem sud del País que podran anar donant ruixats o tempestes en aquella zona fins ben bé migdia o primera hora de la tarda. També a la costa Brava i Baix Empordà els núvols encara seran frequents i podrà caure algun ruixadet fins a mig matí. A la resta del País força sol al matí.
A la tarda, disminució de l'inestabilitat al sud amb desaparició de les precipitacions i creixement dels núvols a tot el Pirineu que podran donar algunes tempestes en aquella zona. Independentment, es formarà algun nucli tempestuós important al triangle Garrotxa-Osona-Pla de L'estany, que anirà evolucionant en direcció est-sudest i acabarà afectant el Gironès i La Selva i pugui inclús arribar més tard a la mateixa costa de La Selva i nord del Maresme però ja força més desgastat. A la resta de la meitat nordest també augmentaran els núvols i no es pot descartar algun ruixat en algun punt.
Cap a darrera hora de la tarda, augment del núvols baixos a la meitat est del País, més probables als dos extrems de la costa.
Les temperatures pugen a Ponent i es mantenen estables o pujant lleugerament a la resta pel matí. A la tarda es mantindran estables a la meitat sud, però baixaran a tota la meitat nord del país.
Els vents al matí seran de Tramuntana al nordest del País, allevantats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes. A la tarda, allevantats als dos extrems de la costa i amestralats a la resta de zones. Atenció als vents forts de mestral que bufaran als Vallesos, Maresme, Barcelonès i zones pròximes que seran els encarregats de fer refrescar i desaparèixer la xafogor en aquestes zones avançada la tarda.

martes, 25 de agosto de 2009

EL CEL DE BARCELONA A PRIMERA HORA DEL MATÍ











Aquí us deixo un recull de fotos del cel que hi havia a Barcelona aquest matí. En elles, podeu veure la sortida de sol entre els força núvols que hi havia i també les estel.les de condensació dels avions que quedaven força temps retingudes en el cel.

PREVISIÓ PER DIMARTS 25 D'AGOST




Per avui dimarts cal esperar unajornada molt inestable arreu del País.
Al matí els ruixats i tempestes sovintejaran a tot l'Interior i Pirineu i PrePirineu Occidental i els cels estaran ja molt ennuvolats a la resta del País encara amb algunes clarianes en alguns punts de l'Est.
A la tarda aquests ruixats i tempestes s'extendran a gairebé tot el territori. Les zones on més fort plourà seran d'una banda, a l'extrem sud del País i sud de la Costa Daurada on a la tarda el vent de Llevant ajudarà a alimentar les tempestes. D'una altra banda, a tot el nord d'osona i Ripollès i comarques pròximes i alguns punt de l'Interior del País. Al nord d'Osona s'hi poden recollir més de 50 litres puntualment.
A la resta del País també hi poden caure ruixats però seran menys importants. Les zones menys afectades seran l'Empordà i tot el tram de costa de Barcelona fins la Selva, tot i que això no vol dir que no hi pugui caurà algun ruixadet en aquestes zones, però seria molt poc destacable.
Les temperatures avui, clarament més baixes degut a la menor insolació que hi haurà.
Els vents al matí seran allevantats a totes les zones marítimes a excepció de l'extrem sud on seran agregalats. A la tarda Tramuntana al nordest i costa brava, Gregal a la costa central i llevant a l'extrem sud i costa Daurada.

domingo, 23 de agosto de 2009

PREVISIÓ PER DIUMENGE 23 D'AGOST




Per avui diumenge cal esperar un matí assoleiat arreu amb presència d'algun núvol baix poc important en algun punt de la costa.
Per la tarda creixement dels núvols al Pirineu i aparició d'algunes tempests o ruixats en aquesta zona. Ja cap al tard, augment dels núvols a l'extrem sud del País amb possibilitat fins i tot d'algun ruixat a la zona dels Ports. Avançada la tarda augment dels núvols baixos a tota la zona litoral.
Les temperatures augmenten lleugerament a tot arreu. A la tarda, aquest augment de les temperatures conjugat amb les humitats altíssimes que s'aniran imposant, faran que la xafogor sigui de primera divisió a tot el País.
Els vents al matí seran del nord a l'extrem nordest, agregalats a la costa nord i allevantats a la resta de zones marítimes. A la tarda s'imposaran els vents del sudest a totes les zones.

sábado, 22 de agosto de 2009

PREVISIÓ PER DISSABTE 22 D'AGOST




Per avui dissabte cal esperar un matí assoleiat a gairebé totes les comarques, amb presència d'alguns núvols baixos al voltant de la costa central i també alguns núvols al nordoest del País.
Amb el pas de les hores aquests núvols baixos de la costa central haurien d'anar disminuint.
A la tarda els núvols es desenvoluparan al Pirineu més oriental i no és descartable algun feble ruixadet en aquella zona, to i que és complicat que es produeixi.
Avançada la tarda, els núvols baixos aniran guanyant terreny a tot el litoral de l'extrem sud del País i podrien arribar a tapar el cel en aquella zona.
Les temperatures seran molt similars a les d'ahir.
Els vents al matí seran de tramuntana a l'extrem nordest, agregalats a la costa nord i allevantats a la resta de zones marítimes. A la tarda els vents giraran a sudest a totes les zones excepte a l'extrem nordest de la costa on giraran clarament a sudoest.

viernes, 21 de agosto de 2009