DARRERA HORA

miércoles, 30 de septiembre de 2009

L'OVERSHOOTING





Les tempestes, ja sabem que es formen per forts corrents ascendents d’aire, que en trobar-se humitat i fred en alçada, formen núvols de desenvolupament vertical que acaben originant fenòmens tempestuosos.

Un altra dia ja entraré en el detall de la formació d’aquestes tempestes, però avui vull destacar un fenòmen que de tant en quant es pot observar en dies d’activitat tempestuosa. Em refereixo a l’Overshooting.

Els núvols de tempesta anomenats cumulonimbus, es formen com tots els núvols a la Troposfera. Es formen en aquesta capa de l’atmosfera perque aquí és on conflueixen els diferents factors(bàsicament, humitat i temperatura) necessaris per la formació dels núvols.


Quan els cumulonimbus, núvols de desenvolupament vertical, topen en el seu cim amb la Tropopausa, el que sòl passar és que deixen de créixer més en vertical i comencen a desplaçar-se en horitzontal, formant la típica forma d’enclusa. Això de deixar de créixer en vertical en el moment que es topen amb la tropopausa, és perquè en aquelles alçades de l’atmosfera ja no existeixen condicions favorables a la formació de núvols, ja que l’humitat allà dalt és inexistent(0%) i els núvols es desfan com per art de màgia.

De vegades però, quant els corrents d’aire ascendents son molt potents, aquests corrents poden fer que els núvols penetrin en la Tropopausa i des de la posició de l’observador, puguem gaudir d’imatges com les que aquí us mostro, en les que es pot veure clarament com s’alcen grans torres per sobre de la línea d’expansió horitzontal(enclusa) dels cumulonimbus.

No cal dir, que per sota d’aquests grans núvols en que es dóna aquest fenòmen, existeix un major potencial de temps sever.

Les fotografies han estat extretes de wikimedia.

PREVISIÓ PER DIMECRES 30 DE SETEMBRE




Per avui dimecres cal esperar un matí molt núvol arreu del territori encara amb algunes clarianes al Pirineu i extrem nordest. A la meitat sud i a l’est del País possibilitat de ruixats que localment poden anar acompanyats de tempesta i puntualment ser de certa intensitat. Els més importants a la costa Daurada i costa Central i Maresme.

A la tarda es mantindran els cels molt ennuvolats arreu del País i disminuiran les possibilitats de precipitacions a l’est del País tot i que podrà encara caure algun ruixat, a l’hora que augmentaran a molts altres punts especialment de muntanya de la resta del País. Avançada la tarda es començaran a obrir clarianes en alguns punts del nordest i començaran a remitir les precipitacions a la resta.

Els vents seran molt variables al matí amb predomini de component est i a la tarda vents entre est i sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran clarament més baixes.

martes, 29 de septiembre de 2009

PREVISIÓ PER DIMARTS 29 DE SETEMBRE




Per avui dimarts cal esperar un matí assoleiat arreu del País, amb presència d’algun núvol decoratiu al Pirineu més occidental. Cap a l’extrem sud, cels variables amb estones de cel una mica més tapat i possibilitat d’agun feble ruixat.

A la tarda es desenvoluparan els núvols al Pirineu sense més consequències. A l’extrem sud es mantindran els cels amb força núvols i amb el pas de les hores aniran en augment les precipitacions en aquella zona. A la resta del País molt de sol.
Ja cap al vespre i nit, els núvols de l’extrem sud aniran avançant cap al nord i és que demà tornen les pluges a molts punts sobretot de la meitat est de Catalunya.

Els vents seran de gregal a totes les zones marítimes al llarg de tota la jornada amb tendència a allevantar-se una mica de cara a final del dia.

Les temperatures seran una mica més elevades que les registrades ahir amb marcada sensació de xafogor.

lunes, 28 de septiembre de 2009

EL TEMPS DEL CAP DE SETMANA A CAMPRODON


Aquí teniu un recull d'imatges d'aquest cap de setmana a Camprodon. La veritat que el temps ha estat molt i molt variable. Els cels ha estat constantment alternats pels núvols i les clarianes, ha plogut, ha fet sol, de nit fred i de dia temperatures força suaus.

En aquesta primera imatge de més amunt, ella parla per sí sola. Feia sol, plovia, alternaven els núvols i les clarianes, es sentia algun trò llunyà. Vaja, una meravella.




Aquesta segona imatge ens mostra aquest forma curiosa que poden agafar els núvols de vegades. Per cert, aquest núvol, una hora més tard descarregava una tempesta a les muntanyes que separen el Ripollès de la Garrotxa.


En aquesta tercera imatge podem observar un pileus sobre el cumulonimbus. Realment les forces dels corrents ascendents d'aire dins els núvol havien de ser molt fortes.


I per acabar, veiem la tempesta ja ben formada i per sobre d'ella l'enclusa que es forma quan l núvol, en arribar a certa alçada deixa de creixer verticalment i es veu obligat a desplaçar-se horitzontament.


SORTIDA DE SOL AVUI A BARCELONA










Aquí us deixo una selecció d'imatges de la sortida de sol d'aquest matí a Barcelona. Realment avui ha estat molt i molt bonica.
I a més en la primera imatge podeu veure les coloracions vermelloses que agafaven els núvols just abans de que el sol sortís per l'horitzó.

PREVISIÓ PER DILLUNS 28 DE SETEMBRE




Per avui dilluns cal esperar un matí molt núvol a la meitat sud i amb nuvolositat variable amb tendència a fer-se més abundant a la meitat nord. A l’extrem sud son possibles alguns ruixats que de moment serien entre febles i moderats per fer-se més persistents i abundants de cara a la tarda.

A la tarda es desenvoluparan els núvols al Pirineu, PrePirineu i no és impossible que es pugui produir alguna gotellada de molt poca importància al Pirineu més occidental. A la resta del País, els núvols amb el pas de les hores aniran disminuint a la meitat nord i es mantindran a la meitat sud. A l’extrem sud es mantindran les precipitacions que podran ser moderades i puntualment poden anar acompanyades de tempesta.

Els vents seran de gregal a totes les zones marítimes al llarg de tota la jornada.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir.

sábado, 26 de septiembre de 2009

PREVISIÓ PER DISSABTE 26 DE SETEMBRE



Per avui dissabte cal esperar un matí assoleiat a la meitat sud i amb núvols variables a la meitat nord. Presència d’alguns núvols baixos al litoral central i nord. A partir de mig matí, ja podrien apareixer alguns febles ruixadets en alguns punts del Pirineu i PrePirineu.

A la tarda es desenvoluparan els núvols al Pirineu, PrePirineu i zones de muntanya de l’interior de Tarragona i Barcelona. S’esperen ruixats a tot el Pirineu i PrePirineu que poden anar localment acompanyats de tempesta. També s’esperen ruixats al voltant de la Catalunya Central i muntanyes de l’Interior de Tarragona (Garrigues, Conca de Barberà). Ja de cara al vespre i nit, augment dels núvols pel sud del País i augment dels núvols baixos a la meitat nord del litoral.

Els vents al matí seran de Tramuntana a l’extrem nord de la costa i de component est a la resta de zones. A la tarda vents de predomini est-sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures similars a les registrades ahir amb acusada sensació de xafogor.

viernes, 25 de septiembre de 2009

SORTIDA DE SOL AVUI A BARCELONA







I així s'aixecava avui el dia a Barcelona. Un dia que prometia ser assoleiat i sense masses complicacions i que finalment així ha estat.

SORTIDA DE SOL D'AHIR A FENALS












Així es llevava el dia ahir, dia de la Mercè, a Fenals(Lloret). Va ser una sortida de sol d'allò més espectacular. Després, el dia va ser relativament càlid i xafogós i apte per gaudir encara d'un molt bon dia de platja.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 25 DE SETEMBRE




Per avui divendres cal esperar un matí bàsicament assoleiat a la major part del País, amb presència d’alguns núvols al Pirineu i en alguns punts del sud.

A la tarda es desenvoluparan els núvols al Pirineu podent-se produir algun ruixat al seu vessant occidental. A la resta del País, amb el pas de les hores augmentaran els núvols i ja avançada la tarda podria escapar-se algun ruixadet de poca importància en zones de muntanya del Solsonès, Alt Urgell i zones pròximes.

Els vents al matí seran de Tramuntana a l’extrem nord de la costa, de mestral a l’extrem sud, agregalats a la costa Brava i molt variables a la resta. A la tarda vents força variables amb predomini de sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures baixaran lleugerament, baixada que serà una mica més perceptible de cara a la tarda.

miércoles, 23 de septiembre de 2009

EL FENÒMEN DE "EL NIÑO"





Aquest any 2009 el fenòmen de “el Niño” està afectant la zona de les costes occidentals d’Amèrica del Sud. Anem a analitzar molt per sobre que és aquest fenòmen del què molts n’hem sentit a parlar frecuentment i que pocs saben massa bé que és.

El fenòmen de “ el Niño”, consisteix bàsicament, en la presència d’aigües anormalment càlides al Pacífic, a les costes occidentals d’Amèrica del Sud. Això es produeix, entre d’altres factors, per variacions anòmales de les zones d’altes i baixes presions a l’Oceà Pacífic, cosa que fà, que aleshores es produeixin anomalies en la circulació general atmosfèrica i oceànica.

Aquest fenòmen afecta especialment les costes occidentals d’Amèrica del sud i en especial a Perú, on a les seves costes s’observa un augment del nivell del mar pronunciat que fà desapareixer moltes platges i a més es produeix un augment molt important de l’activitat convectiva al nord del País.

Però aquest fenòmen no afecta només a aquella zona concreta, sinó que també té relació amb moltes altres petites o no tan petites afectacions en el clima a escala mundial.

Les afectacions a escala mundial son moltes i ara no les analitzarem, però concretament, pel que fà a Europa i en especial a casa nostra, que és el que més ens interessa, el “Niño” el que fà, és que el temps marcadament estable d’estiu amb cels molt despejats i absència de pluges destacables, es perllongui per més temps del que és normal. en canvi, l’hivern sòl ser més fred i humit.
Com ja hem pogut comprovar, aquest estiu s’ha allargat força més del normal a casa nostra, patint un agost més propi d’un mes de juliol. Ja veurem, si també es compleix això d’un hivern més fred i més humit del normal. Tant de bò.

PREVISIÓ PER DIMECRES 23 DE SETEMBRE




Per avui dimecres cal esperar un matí bàsicament assoleiat a la major part del País, amb presència d’alguns núvols al Pirineu. A l’extrem sud del País, els núvols seran abundants i es podran pproduir precipitacionsa que en algun moment podrien ser moderades.

A la tarda es mantindran alguns ruixats a l’extrem sud. Augmentaran els núvols al Pirineu podent-se produir algun ruixat més probable al seu vessant occidental. També es desenvoluparan els núvols en zones de muntanya de l’Interior de Barcelona i Tarragona i no es pot descartar algun ruixat en aquestes zones que de presentar-se seria de poca importància. A la resta cels bastant despejats.

Els vents al matí seran agregalats a totes les zones marítimes. A la tarda poden allevantar-se una mica a l’extrem sud, mantenint-se el gregal a la resta de zones.

Les temperatures ja totalment normalitzades per l’època, seguiran a la banda alta. Es mantindrà la sensació de xafogor a moltes zones.

martes, 22 de septiembre de 2009

PREVISIÓ PER DIMARTS 22 DE SETEMBRE




Per avui dimarts cal esperar un matí força variable arreu del territori amb presència de núvols alternant amb clarianes, que als voltants del migdia poden començar a deixar alguns ruixats no massa importants, al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

A la tarda s’ha de mantenir la presència de núvols alternant amb clarianes al Pirineu, extrem sud i est del País i a la resta domini del temps majoritàriament assoleiat. Son possibles alguns ruixats febles al Pirineu, més probables al seu vessant occidental. A primera hora de la tarda encara es mantindran els ruixats del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, que aniran desapareixent amb el pas de les hores. També apareixeran ja cap a darrera hora de la tarda alguns ruixats a l’extrem sud i ja de cara al vespre-nit al nord del litoral.

Els vents seran al matí de mestral a l’extrem sud i de tramuntana a l’extrem nord, bufant gregal a la resta de zones. A la tarda es mantindrà la tramuntana al nord i bufarà gregal a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir dilluns.

lunes, 21 de septiembre de 2009

PREVISIÓ PER DILLUNS 21 DE SETEMBRE




Per avui dilluns cal esperar un matí assoleiat arreu del territori amb presència d’alguns núvols alts que seran més abundants cap al sud del País i presència d’alguns núvols a zones del Pirineu. L’excepció a aquest temps assoleiat serà l’extrem sud del País, on encara s’hi podrà presentar algun ruixat, més probable a primera hora del matí.

A la tarda han d’augmentar els núvols al Pirineu i comarques del nordest. Pot haber algun ruixadet en algun punt del Pirineu i també és probable la formació de ruixats al voltant del Montseny que no és descartable que cap al tard puguin arribar a punts del Barcelonés i Maresme. Tots ells de poca importància.

Els vents seran al matí de mestral i girant a la tarda a sudest. A l’extrem nordest seran de nord tot el dia.

Les temperatures seran una mica més altes que les d’ahir.

sábado, 19 de septiembre de 2009

ANÀLISI POSSIBLE EVOLUCIÓ DEL TEMPS PRÒXIMS DIES






En la secció d’anàlisi de models, en l’entrada del passat 9 de setembre us analitzava els models i treia com a conclusió, que en els dies que vindrien l'inestabilitat aniria en augment, especialment l'activitat tempestuosa al Pirineu i zones de muntanya. Comentava, que com que els vents serien bastant agregalats no serien massa humits i per tant, no creia que la costa surtís massa beneficiada d'aquesta situació i que la setmana pròxima al anàlisi, la neu visitaria les muntanyes del nostre País en alçades baixes per l'època.
Comentava també, que on possiblement sí podrien rebre força aigua d'aquesta situació seria a les Balears, com sòl passar en entrades d'aquest tipus.

Bé, cal dir que la cosa ha anat bastant ajustada al que us vaig dir a l’anàlisi.
L’activitat tempestuosa va augmentar clarament, Les Balears han rebut aigua per donar i per vendre, superant en alguns casos els 100L i la neu ha caigut en cotes baixes per l’època. Fins i tot aquest passat dijous nevava a 1800 metres a les muntanyes del Pirineu Occidental, concretament a Boi Taull.
També cal dir que no ha estat un episodi que hagi beneficiat molt a la costa, ja que tret d’alguns aiguats puntuals de la Costa Central i Maresme i algun altra punt aïllat de la costa, les precipitacions vora el mar, han estat més aviat escasses. De fet, si no tenim un episodi marcat de pluges a la costa d’aquí a final de mes, molts observatoris del litoral quedaran per sota de la mitjana mensual en quant a precipitacions. Com a a exemple us comento que alguns punts de la part alta de la ciutat de Barcelona a dia d’avui encara no han assolit ni els 10L en el que va de mes de setembre.

En aquests mapes que us penjo, podem veure en el primer mapa la situació que teníem ahir divendres. La bossa freda que aquests dies ha estat situada al bell mig de la Península Ibèrica i que ens ha anat afectant més o menys segons la seva posició, sembla que vol tirar transitòriament cap al nord i deixar-nos d’afectar durant unes hores, però sembla que de cara a demà i dilluns, haurà tornat a recular i es col.locarà sobre la meditarrània, tornant-nos a portar certa inestabilitat.

En el segon mapa, veiem com a partir d’aquest pròxim dimarts l’Anticicló de les Açores i el Centreeuropeu tendeixen a unir-se per crear altra vegada un Anticicló sobre les Britàniques amb força suport càlid en alçada, cosa que veiem clarament en el tercer mapa, en el que també us indico quin podria ser un dels possibles moviments d’aquest Anticicló, que podria anar cap a centreeuropa i crear ja de cara a octubre una típica circulació retrògrada que tantes alegries ens sòl portar a casa nostra. Això últim, evidentment, encara no està massa clar.

El que està clar, és que situant-se altra vegada aquest Anticicló a les Britàniques, de cara a octubre tornarem a tenir rebombori meteorològic garantit.

Resumint, pels pròxims dies cal esperar que no acabi de fer net l’inestabilitat. Fins i tot demà diumenge i a principi de setmana ens visitaran les precipitacions tot i que no cal esperar grans registres ni pluges generals. El temps anirà millorant cada dia que passi a partir de mitja setmana ja que estarem en territori anticiclònic i les temperatures anirant pujant progressivament fins assolir a partir de dijous-divendres els nivells habituals per l’època.

SETEMBRE ESTÀ SENT MOLT PLUJÓS?


Tot i que aquesta imatge de pluja està sent darrerament bastant habitual a molts pobles i ciutats de Catalunya i ens pot donar la sensació que està sent un setembre molt i molt plujós, això no és així i possiblement, a no ser que en els 10 dies que queden per acabar el mes, es presenti alguna situació generosa i general en precipitació, molts observatoris del País quedaran per sota de la mitjana habitual d’un mes de setembre, pel que fà a precipitació.

Per donar-vos alguns exemples, en el que portem de mes de setembre:

A diversos barris de la part alta de Barcelona, no s’arriba ni als 10L.
L’Escala no arriba als 20L.
L’Hospitalet no arriba als 25L.
Torredembarra no arriba als 10L.
Figueres no arriba als 20L.
I molts altres observatoris que no arriben als 20L o els superen molt lleugerament.
Tots ells, clarament per sota de la mitjana que els tocaria en un mes de setembre.

A curt i mitg termini, tot i que encara ens plourà varies vegades abans d'acabar el mes, no s’esperen grans precipitacions que puguin fer augmentar aquests registres de manera significativa i molt em temo que acabarà setembre sent un mes més sec del que toca, a excepció d’unes quantes comarques que han tingut la sort de rebre algun fort aiguat localitzat que ni de bon tròs és la radiografia del que ha fet en general a tota Catalunya.

ENVIA LES TEVES FOTOS DEL TEMPS


Has captat imatges de núvols, paisatges o qualsevol altra tema que tingui a veure amb la natura i les vols compartir?
Si ho desitges pots enviar les teves imatges a meteoelpito@hotmail.com i cada setmana penjaré un recull de les que més interessants o espectaculars em semblin, fent menció evidentment de qui n'és l'autor original. Això serà en un nova secció que estrenaré d'aquí a uns dies, que tindrà per nom " LES VOSTRES IMATGES ".
Vinga, animeu-vos a participar i d'aquesta manera, tothom que visita aquest blog es podrà deleitar amb les vostres imatges.
Gràcies a tots i totes.

PREVISIÓ PER DISSABTE 19 DE SETEMBRE




Per avui dissabte cal esperar un matí encara amb restes de núvols arreu del País que encara a primera hora poden deixar alguna lleugeríssima precipitació a la costa del nord de Barcelona que ràpidament tendiran a desaparèixer. Amb el pas de les hores, els núvols han d’anar trencant-se a tota la meitat sud del País i ser més variables a la meitat nord.

A la tarda han d’augmentar els núvols a tota la meitat nord i son possibles ruixats i tempestes especialment al Pirineu, Prepirineu i comarques interiors del nordest del País. Augment del núvols baixos a darrera hora del dia al litoral nord.

Els vents seran al matí de mestral i girant a la tarda a sudoest.

Les temperatures seran similars a les d’ahir, amb augment de les màximes a la meitat est del País.

viernes, 18 de septiembre de 2009

PREVISIÓ PER DIVENDRES 18 DE SETEMBRE




Per avui divendres cal esperar un matí variable a la meitat nord, on encara es poden produir alguns ruixats.

A la tarda han d’augmentar els núvols en el quadrant nordoest del País, on es poden produir aguns ruixats i localment alguna tempesta. A la resta de la meitat oest, augment dels núvols a la tarda. No es pot descartar algun ruixadet en zones de muntanya de l’Interior de Tarragona.

Els vents seran molt variables al matí entre sud i sudest, girant a sudoest a la tarda a gairebé totes les zones marítimes.

Les temperatures seran similars a les d’ahir.

jueves, 17 de septiembre de 2009

EVOLUCIÓ DELS NÚVOLS A BARCELONA







Mireu com ha evolucionat aquesta nuvolada a Barcelona en questió d'una horeta. Han començat a penetrar vents més humits i si en una horeta han estat capaços de fer això imagineu-vos el que poden ser capaços de fer més tard en que les condicions a la inestabilitats aniran encara a més.
De moment ja a caigut un ruixat d'aquests de mullar carrer. A veure que recollim en aquest episodi que encetem ara mateix i que finalitzarà demà matí.

SEGUIMENT D'UNA ESTEL.LA DE CONDENSACIÓ











Aquest matí, he fet el seguiment d'una estel.la de condensació per veure quina era la seva evolució i treure'n conclusions. El seguiment ha durat uns tres quarts d'hora, que és el temps que hi ha entre la presa de la primera imatge i la presa de l'última.
Veure-ho que l'estel-la és manté molt de temps en el cel, fent-se cada vegada més ample. El fet de mantenir-se molt de temps indica presència d'humitat i fred en alçada. El fet de mantenir-se molt de temps inmòvil en la mateixa posició indica prèsència de vents uniformes i no massa forts en aquella alçada.
En definitiva, son les condicions ideals per qu hi pugui haber inestabilitat en les inmediates hores.
Les estel.les de condensació, si bé també poden tenir un comportament idèntic a l'exposat en dies clarament anticiclònics, son molt útils com a complement d'una previsió en dies que ja se sap a través dels models númèrics que s'atança una situació d'inestabilitat. Per dir-ho d'una altra manera, les estel.les vindrien a confirmar l'inestabilitat que els mapes ens preveuen.
Aquesta tarda-nit sabrem si les estel.les tenien raó.