DARRERA HORA

martes, 31 de agosto de 2010

ESTAT DELS EMBASSAMENTS



L'estat dels nostres embassaments a data d'avui, podem dir que és molt bo, en tant en quant la major part dels considerats embassaments importants, estan pel damunt del 85% o 90% de la seva capacitat total.

Ara, sí hi ha una dada que m'ha cridat molt l'atenció. Respecte l'any passat en les mateixes dates, tots els embassaments han pujat de nivell, o com pot ser el cas de Siurana, donç s'ha mantingut. Però ja comença a ser molt alarmant que altra vegada Boadella, hagi baixat i molt, respecte l'any passat. Però molt. I a més, està molt per sota de la mitjana dels darrers 10 anys. Bé, només cal desitjar i esperar que ara que vé l'època de pluges de la tardor, aquesta situació comenci a canviar i Boadella agafi el mateix camí que la resta d'embassaments catalans.

BENVINGUT DIMARTS 31 D'AGOST

Iniciem nova jornada, dimarts 31 d'agost de 2010, darrera jornada d'agost. I ho fem amb els ulls posats en dues càmeres. La de Vic i la de Premià de Mar.




Un agost que s'ha dividit en dues meitats ben diferenciades a nivell meteorològic. D'una banda la primera meitat humida i fresca i d'una altra una segona meitat seca i càlida.

Precisament, aquesta primera part del mes d'agost, amb temperatures més fresques de l'habitual i amb abundància de pluges, son les responsables, segons el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, de que la campanya de bolets d'aquest any 2010, s'hagi avançat i que a més es prevegui que sigui com a lleugerament superior a la mitjana dels darrers 15 anys aquí, a Catalunya.

A nivell internacional seguirem pendents d'aquest huracà de categoria 4, l'Earl, que segons els experts fa tota la pinta de que encara es pot fer molt més potent i que amb vents que ja superen els 215Km/h, ja apunta directament cap a les costes del EUA.

I una bona notícia a casa nostra és la disminució del perill d'incendi respecte la setmana passada. Tot així, no cal abaixar la guàrdia. Però repeteixo, és una bona notícia. Aquí en teniu el mapa previst.






Tot això en un dia en que seguirem amb força núvols baixos en molts punts de la meitat sud i centre del País, que de cara a la tarda sembla que ja començaran a marxar, alhora que començaran a arribar per ponent, molts núvols prims, símptoma del canvi de temps que entre demà i dijous, portarà algunes precipitacions en algunes comarques.

Passeu molt bon dimarts!!!

lunes, 30 de agosto de 2010

ERUPCIÓ VOLCÀ SINABUNG



Després de 4 segles d'inactivitat, el volcà Sinabung, que es troba a l'illa Indonèsia de Sumatra, ha entrat en erupció. La lava i les cendres son escupides fins a una alçada de 1,5Km. Fins a 12000 residents de la zona afectada, han hagut de ser evacuats. Estarem pendents de la evolució de l'activitat d'aquest volcà.

Font: CHINA.ORG.CN

BENVINGUT DILLUNS 30 D'AGOST

Iniciem nova setmana. Iniciem aquest dilluns, 30 d'agost de 2010. Un dilluns que per a molts és una tornada a la normalitat després de molts dies de ser fora de vacances. Un dilluns que dóna inici a una setmana de preparatius per a molts, de cara a començar una nova temporada de feina, d'anar preparant tot el necessari per al nou curs escolar que s'inicia la setmana que vé. En definitiva, una setmana dura per a molts, potser de les més dures de l'any i en que tornarem a escoltar als mitjans de comunicació les mil i una teories sobre l'estrés i la depresió post-vacacional.

I comencem aquest dilluns amb l'imatge de la webcam de Sitges de les 7h del matí, on podem observar aquests núvols baixos que segueixen molt presents en molts punts de l'est del País.



Un dilluns en que estarem pendents a nivell internacional, del tercer huracà d'aquesta temporada, l'Earl, que amenaça amb tocar terra a les illes del Carib. També seguirem pendents del sud del Pakistan, on tot i la baixada de les aigües i la millora de la situació, ara les malalties amenacen a la població.

Al nostre País, podem dir, que després d'una setmana que deixem enrera, de molta calor, una setmana en que s'han batut fins i tot récords històrics pel que fa al mercuri, podem dir que l'onada de calor ja la tenim finiquitada. No encara en algunes zones d'Espanya, com Sevilla, Córdova, Jaen, Huelva i Càdis, on encara hi mantenen l'alerta groga per altes temperatures.

Tot plegat, després d'escoltar el que ahir va afirmar el delegat territorial de la Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) de Murcia, Fernando Belda, qui recomana precaució en les dates del 15 de setembre fins a finals d'octubre per la més que probable aparició de la coneguda gota freda en tota l'àrea Mediterrània.

I pel que fa a Catalunya, avui s'espera un dia estable, això sí, amb alguns núvols baixos en molts punts de l'est i centre del País, que en alguns moments poden ser suficientment abundants per gairebé tapar el cel, però que també ens deixeran forces estones de sol. I a mitjans de setmana s'olora un augment de l'inestabilitat que potser ens portarà precipitacions en algunes comarques. Ho anirem seguint.

Bon dilluns i molt bona setmana!!!

viernes, 27 de agosto de 2010

HURACÀ DANIELLE

Mireu quina imatge tan bonica i fantàstica d'ahir dijous, de l'huracà Danielle que està sobre l'Atlàntic. Quina bellesa!!!



font: MODIS

BENVINGUT DIVENDRES 27 D'AGOST

Iniciem nova jornada, avui divendrs 27 d'agost, jornada que iniciem amb temperatures a aquesta hora, tot i que semblava que ja no podria ser, encara una miqueta més elevades que ahir. I això no és res, perque sembla que avui aquí a ciutat, els vents rescalfats de ponent poden disparar-nos els termòmetres i fer-nos assolir la temperatura més elevada de tot l'any 2010.

Comencem avui amb una mirada la webcam de la Vajol, encara molt a les fosques, però on ja s'intueix que els cels estan asserenats.



I continuem amb un cop d'ull a la darrera imatge d'aquesta matinada del meteosat, on veiem com ens està arribant un front ben desgastat per l'oest, que ens provocarà núvols alts poc importants al matí i sobretot, entrada de vents de nord i nordoest que iniciaran un descens de temperatures que de moment només serà perceptible en punts del Pirineu i algunes comarques del nord de cara a la tarda, però que a moltes altres comarques, agafaran component oest i es rescalfaran provocant una potent pujada de temperatures, que podrà ser espectacular en alguns punts, però alhora serà la traca final d'una onada de calor que ja fa dies que ens acompanya i que no ens fa ninguna pena d'acomiadar.




I a tot això, avui haurem d'estar molt pendents del risc d'incendis, ja que aquests vents aponentats, a banda de fer pujar molt les temperatures, faran caure les humitats a nivells baixíssims. Combinació explossiva per afavorir els incendis. Aquí en teniu el mapa de riscos:




I tot plegat en portes d'un cap de setmana en que es preveuen cents de milers de desplaçaments per carretera com a consequència del final de les vacances d'agost. Motiu pel qual aprofito per demanar molta prudència al volant, ja que us vull continuar tenint aquí, al meu costat, per anar fent seguiment del temps.

Que passeu un molt bon divendres!!!!

jueves, 26 de agosto de 2010

DUES JORNADES MÉS DE CALOR

Fa calor. Molta calor. I encara ens queda tota la jornada d'avui i també la de demà per aguantar aquesta calorada que ja fa uns dies que ens afecta. Anem a analitzar que passarà avui i demà, perque seran dos dies semblants, però alhora diferents segons les comarques on ens trobem.

Avui dijous, com podem veure en aquest mapa de temperatures previstes per les 15h d'avui dijous, les temperatures s'han d'enfilar i fer-se molt i molt altes a dues zones en especial. D'una banda, les comarques de l'interior de Tarragona i sud de Lleida. I per una altra banda les comarques interiors del nordest del País. A la resta del País, les temperatures també pujaran respecte les d'ahir, però no tocaran encara sostre.



Aquí podem veure el règim de vents que tindrem avui dijous, amb predomini del S-SW a gran part del País.



En canvi, demà divendres, com podem veure en aquest mapa de temperatures previstes per demà divendres a les 15h, observem com les zones que avui dijous tindran les temperatures més elevades, demà ja tindran un lleuger descens i en canvi, les comarques del Prelitoral i litoral, demà divendres serà quan tocaran sostre, amb valors que podran superar els 35ºC en punts del mateix litoral i compte, que no s'arribi a algun valor que fins i tot es quedi ben a prop de tocar dels 38 o 39ºC al mateix litoral.




El motiu d'aquest fenòmen de demà divendres el podem veure en aquest mapa previst per demà a les 15h de vents en superfície. Ja entrarà el mestral pel sud del País, mestral que vindrà a fer baixar les temperatures en moltes comarques interiors, però que agafarà component aponentat cap al prelitoral i litoral, rescalfant-se molt i molt i provocant un ascens sobtat de les temperatures acompanyat d'una baixada molt forta de l'humitat, que farà que demà, en molts punts del litoral i prelitoral, l'ambient sigui a les hores centrals del dia, del tot irrespirable.




Ja ens podem anar preparant al litoral i concretament a Barcelona, perque demà les passarem magres.

BENVINGUT DIJOUS 26 D'AGOST

Iniciem nova jornada, avui dijous 26 d'agost. Una jornada que s'inicia amb temperatures encara més altes que ahir a la mateix hora, de l'ordre de dos graus superiors i que a més, pel que fa a les màximes, avui també s'espera que encara tirin més amunt. Pel que f als cels, s'espera un dia molt asserenat aquí a la ciutat, amb arribada d'algunes bandes de núvols alts avançada la tarda.

Aquí teniu aquestes dues imatges de les webcams de Mataró i de Llanars, on podeu veure com es lleva el dia poc abans de les 7h del matí.






Avui per tant, haurem de seguir pendents al nostre País, de l'onada de calor que estem patint. Avui es preveu que la alerta taronja s'amplii a les províncies de Granada, Huelva i Cádiz que s'uniran a les de Sevilla, Córdoba i Jaén que ja ho estaven ahir.

I parlant d'onada de calor, ahir en declaracions als mitjans de comunicació, Ángel Alcazar, portaveu de l'AEMET, va comentar que anem camí de que aquest mes d'agost sigui el més càlid dels darrers 30 anys amb un grau per sobre de la mitjana.

Estarem pendents del mar, perque sembla que aquests darrers dies han augmentat força les meduses a les platges del sud del País Valencià i segons els entesos, la pròxima setmana amb l'entrada de vents del nord i nordoest, es pot donar el cas que es repeteixi el mateix fenòmen a Catalunya.

A nivell internacional, després de que ahir, Frank es convertís en un huracà de categoria 1 i provoqués la mort de 4 persones a Mèxic, avui s'espera que s'allunyi d'aquest país i vagi dirigint-se lentament cap a la Baixa California. N'estarem pendents.

Que passeu un bon dijous!!!

miércoles, 25 de agosto de 2010

BENVINGUT DIMECRES 25 D'AGOST

Iniciem nova jornada, avui dimecres 25 d'agost, amb unes temperatures que continuen essent de ple estiu com si encara estéssim en plena canícula. La temperatura mínima no ha baixat dels 24ºC aquí al barri de Glòries de Barcelona i la màxima, està previst que pugi respecte ahir, tot plegat amb un dia en que ens espera un cel totalment ras tota la jornada i amb domini total i absolut del sol.

Aquí teniu les imatges de poc després de les 9h del matí des de dues webcams del nostre País. La primera és de Cerdanyola i la segona és el Montseny vist des de Can Cervera.




Un dia en el que cal destacar a nivell nacional, que 12 províncies, Almería, Cádiz, Huelva, Jaén, Zaragoza, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Madrid, Badajoz i La Rioja, estan en alerta groga davant la possibilitat d'assolir temperatures molt altes, fins i tot superiors als 40ºC i dues províncies, Córdova i Sevilla en alerta taronja, ja que sembla poden ser les més castigades per aquesta calorada.

I a nivell internacional, seguirem estant pendents del que pugui passar per la zona del Pacífic Mexicà amb la tempesta tropical Frank, que avui mateix, podria convertir-se en huracà. I com no, seguirem molt pendents també del que pugui passar al sud del Pakistan, on les pluges han de ser persistents els pròxims tres dies i amenacen amb fer desbordar rius i anegar, com no, algunes de les zones més pobres d'aquell País.

Que passeu molt bon dimecres!!!

martes, 24 de agosto de 2010

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA


RISC D'INCENDI EN AUGMENT



Fixeu-vos com el risc d'incendi avui va en augment respecte la jornada d'ahir. Avui bufarà el mestral al sud del País. Compte, que tot i que el risc és inferior al d'altres anys, la cosa es podria complicar amb aquest vent.

lunes, 23 de agosto de 2010

PREVISIÓ PER DIMARTS 7 DE SETEMBRE





Per avui dimarts cal esperar un matí encara amb força núvols a la meitat nord i amb cels més variables per obertura de clarianes a la meitat sud i centre del País. A la meitat nord son possibles alguns ruixats al llarg del matí. Aquesta obertura de clarianes que es produirà a la meitat sud i centre del País al matí, farà que a partir de migdia o primera hora de la tarda creixin en aquella zona potents nuvolades que a la tarda poden donar ruixats i tempestes, especialment en aquestes zones( Conca d'Odena, Anoia, Penedès, Alt Camp, Garrigues, etc.) i que en el seu desplaçament en direcció nordest, podrien afectar de forma menys important i més aïllada a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i girona a mesura que avanci la tarda. A la resta del País, hi alternaran els cels variables sense descartar que pugui haber algun ruixat.

Els vents al matí seran entre migjorn i garbí a tot el litoral, a excepció de l'extrem sud on ja entrarà el mestral. A la tarda seguirà bufant el mestral a l'extrem sud i també al litoral de Barcelona i Tarragona, el garbí al litoral Gironí i avançada la tarda, entrarà la tramuntana a l'extrem nordest.

Les temperatures avui, tot i que en general han de baixar, tindran comportaments anòmals degut a que a mesura que vagi marxant la petita baixa que ens afectarà, pel seu darrera entraran vents entre amestralats i aponentats, que podran rescalfar-se en un primer moment, fent pujar de forma sobtada i local les temperatures, especialment en punts del litoral de Barcelona i Tarragona. Tot i així, al vespre, la baixada de temperatures es consolidarà a tot el territori.

jueves, 19 de agosto de 2010

MÀNEGUES SOBRE BARCELONA?

Just abans del ruixat que a mitja tarda ha caigut a Barcelona, els núvols han començat a agafar unes formes i a fer uns moviments que a més d'un li ha recordat a la formació de mànegues. Però no, son simples núvols que s'estiraven i esfilagarsaven, degut als corrents interns de la nuvolada.



AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA





SECUÈNCIA RADAR DARRERES HORES

Aquí teniu la secuència del radar des de les 5.30h fins a les 7h cada 30 minuts perque veieu com va venint cap a nosaltres. A l'hora que indica el panell, li heu de sumar un parell d'hores.








PREVISIÓ PER DILLUNS 30 D'AGOST





Per avui dilluns cal esperar tot el dia cels asserenats a la meitat oest del País i en canvi cels més variables al centre i est del País. En aquestes zones, podran haber-hi estones de sol, estones de cel variable de núvols baixos i fins i tot alguna estona de cels més ennuvolats. En definitiva, cels variables de núvols baixos.

Els vents seran al matí de mestral a l'extrem sud del litoral, de tramuntana a l'extrem nordest, gregal a la costa de Girona i xaloc a la resta de zones. A la tarda es mantenen la tramuntana a l'axtrem nordest i el gregal al litoral de Girona, imposant-se el xaloc a la resta del litoral.

Les temperatures es mantenen molt similars a les registrades ahir.

miércoles, 18 de agosto de 2010

martes, 17 de agosto de 2010

VÒRTEX NUVOLOSOS AL NORD DE LES CANÀRIES

Mireu quina imatge més espectacular del dissabte passat al voltant de les Canàries. Quins vòrtex que formaven els núvols al voltant de les illes.



font: MODIS

EL CEL DE BARCELONA AQUEST MATÍ





lunes, 16 de agosto de 2010