DARRERA HORA

viernes, 31 de diciembre de 2010

jueves, 30 de diciembre de 2010

MAPA D'AVISOS

FOTORESUM DIA 30 DE DESEMBRE

Dijous força ennuvolat al matí aquí al Ripollès, sobretot amb presència de núvols alts i mitjos i tarda molt ennuvolada i amenaçadora, però sense cap mena de precipitació.

De fet, a Camprodon començavem el dia amb algun banc de boira molt local als voltant de la població i el terra emblanquinat. Tot plegat propiciat per les elevades humitats que teniem i la temperatura mínima àmpliament negativa de -4'5ºC que assoliem.




Cap a migdia des d'un punt elevat i enfocant cap al Canigó, es podia veure aquest espectacular altocúmul lenticular.




I també es va poder veure, tot i que no amb massa claretat aquest parheli o halo solar entre el sol i els núvols primets que el cobrien

miércoles, 29 de diciembre de 2010

GRAN NEVADA A NEW YORK

Com tots ja deveu de saber, el dies 26 i 27 de desembre, és a dir, tot just fa un parell de dies, a New York ha caigut una forta nevada. Aquesta és una imatge de satel.lit, on es pot veure la depresió que ha provocat el temporal.




La gran nevada, ha deixat gruixos a la ciutat, de 51cm, passant a ser d'aquesta manera la sisena nevada més important de la història en aquella ciutat. Concretament, la nevada més important de la història es va produir el febrer de 2006 amb 68cm de neu acumulada. La segueixen la de desembre de 1947 amb 67cm, la de març de 1888 i la de febrer de 2010, amb 53cm cadascuna i les de gener de 1996 i la de desembre de 2010(la que tractem) amb 51cm cadascuna.


Aquí en teniu algunes imatges per que us feu una petita idea del que els ha arribat a caure:





SEGUIMENT TEMPERATURA GLOBAL

Avui he volgut fer un cop d'ull a la evolució de la temperatura global del planeta de la que tant es parla darrerament i tot fent un cop d'ull a les següents gràfiques, podem extreure dues conclusions.

És evident i innegable com podem observar en la següent gràfica, que la temperatura global el planeta va en augment i en especial des de finals de la dècada dels 80.



I una segona conclusió que potser ja no és tan coneguda o de la que al menys no se'n parla tant, i és que l'augment d'aquesta temperatura, és molt més palpable a l'hemisferi nord, que no pas a l'hemisferi sud. Les gràfiques següents son prou exemplificadores d'aquesta diferència entre hemisferis.


martes, 28 de diciembre de 2010

FOTORESUM DIA 28 DE DESEMBRE

Poca història meteorològica ha tingut el dia d'avui aquí a Camprodon. Temperatures més elevades que en la jornada d'ahir, amb una mínima de -5,5ºC. Marcades inversions tèrmiques a la zona.

El cel ha estat tot el dia bastant net de núvols amb estones amb presència de núvols alts i moltes esteles de condensació d'avions. Tot plegat han deixat entreveure algun que altra efecte òptic al cel:



I també algunes imatges boniques a la vista, tot mirant cap a la coneguda ermita de Sant Antoni a uns 1300m sobre la vertical de Camprodon. En la primera imatge una enorme estela d'avió deixa entreveure el prfil de l'ermita ben marcadet:




I en aquesta segona imatge, aquests núvols alts en forma de catifa recobrint part del cel sobre l'ermita:

lunes, 27 de diciembre de 2010

FOTORESUM DIA 27 DESEMBRE

Avui aquí a Camprodon hem iniciat jornada amb temperatures molt baixes. Concretament una mínima de -8ºC que ha permès veure aquestes llengües de gel sobre la gespa del camp de golf del poble.




El dia ha estat dominat pels cels variables de núvols alts i mitjos. Al matí s'ha pogut veure aquest núvol en forma d'insecte potes amunt.





I a la tarda s'han pogut veure aquestes catifes d'Altocúmuls que dnaven un aspecte aborregat al cel.



Ja a punt de posar-se el sol, els núvols han anat marxant i han deixat el cel una mica més asserenat com es pot veure en aquesta imatge, on també cal comentar com a curiositat la disposició de les branques d'aquest arbre en direcció sud-sudest i és que els vents de nord i nordoest son els que més força solen agafar a la zona i els arbres agafen aquesta disposició de les branques com si es tractes d'una veleta natural.



I poc després així s'ha vist la posta de sol amb aquests tels de núvols prims.




I per acabar destacar les temperatures que avui han remuntat clarament a alta muntanya ja de matinada. De fet, si mireu les dues fotos següents, la primera és l'aspecte de les muntanyes de la part alta de la Vall de Camprodon ahir tarda i la segona foto és l'aspecte que tenien avui avançada la tarda. Es veu com a les muntanyes la neu ha estat escombrada pel fort vent que encara ha bufat allà dalt de nit i matinada. I de ben segur que les temperatures positives també han ajudat a desfer la neu i és que segons la xarxa agrometeorològica de Catalunya, durant tot el dia a Ulldeter han estat amb temperatura positiva, assolint els 4ºC en diversos moments de la jornada.



SETMANA INTERESSANT

Aquesta setmana que avui encetem, no ens depara grans canvis a nivell meteorològic, però sí que és una setmana força interessant, per que tot i que en general estarem sota el domini de les altes presions i domini anticiclònic, serà la típica setmana que fa bona la frase aquella de que no per que hi hagi anticicló haurà de fer bon temps.

En el mapa previst per demà dimarts, un anticicló estarà força ben centrat sobre nostre i per tant, poca cosa a comentar. Cels amb alguns núvols alts i mitjos inofensius i boires segurament fent-se persistents en zones fondes i enclotades de l'interior i depresió Central. Temperatures més elevades en general, a excepció d'aquestes zones amb boira, on farà fred de rigurós hivern durant tota la jornada. Important que us fixeu amb la baixa que es despenja a l'oest de la Península.



A partir de dimecres i sobretot dijous(mapa de sota), la baixa que es despenjava a l'oest de la Península amb el seu aire fred associat en alçada fa un intent de penetrar Península endins. En aquest intent, entre la depresió i l'anticicló que s'haurà situat més al nord, ens anirà arribant un fluxe de vents de recorregut marítim, que tot i les altes presions dominants, provocaran un augment progressiu dels núvols, especialment a la meitat est, que fins i tot, de cara a divendres ens podrien portar algunes precipitacions. Com que aquests vents seran una miqueta més fresquets que els que tindrem dimarts i dimecres, les temperatures iniciaran un lleuger descens progressiu.



De cara al cap de setmana, la baixa que intentava entrar a la Península s'haurà disol en el seu intent i l'anticicló s'ens acostarà una miqueta més, però disposant-se en una posició que ens enviarà vents ja no tant marítims si nó de procdència més continental. Això far`que a partir de dissabte i sobretot diumenge, els núvol cada vegada vagin a menys i les temperatures vagin baixant encara una mica més de forma progressiva.



En definitiva, primera meitat de setmana tranquila amb estabilitat i augment de temperatures i segona meitat amb molts núvols, algunes precipitacions i amb temperatures que cada dia que passi seran més baixes.

I ja veurem que passarà la següent setmana, ja que tenim dues possibilitats. Una és que es consolidi la baixada de temperatures i tinguem una nova fredorada continental i l'altra possibilitat és que l'anticicló s'acomodi sobre nosaltres, que per altra banda és una de les situacions més habituals per l'època en la que estem. Ho anirem seguint.

domingo, 26 de diciembre de 2010

IMATGE D'AQUESTA TARDA

Aquí teniu un imatge d'aquesta tarda de les muntanyes pròximes a Vallter, vistes des de Camprodon. Si us hi fixeu bé, es pot apreciar com barrufa a dalt dels cims degut al vent fort que hi bufa avui.

NADAL A AGRAMUNT

Ahir dia de Nadal, a Agramunt va fer un dia ventós i amb cel ben asserenat. La temperatura va ser molt freda tota la jornada.

La visibilitat era molt bona. Aquí teniu una vista del poble mirant cap al nordoest:



I aquí, podeu veure les muntanyes del Port del Comte vistes des d'Agramunt als volts de migdia, on es podien veure alguns nuvolets enganxats als cims nevats com a consequència del vent.



I aquí una vista del poble, enfocant cap al Port del Comte, poc després de pondre's el sol.


sábado, 25 de diciembre de 2010

NUVOLADES SOBRE EL MARESME

Ahir divendres tarda, altra vegada van créixer gran nuvolades, aquesta vegada sobre el Maresme, com si es tractés d'una tarda d'estiu o de principi de tardor. A diferència de dijous, aquesta vegada no anaven acompanyades de tempesta ja que no es tractava de cumulonimbus, sinó de potents cumulus congestus que també donaven precipitacions i fins i tot calamarsa.

Aquí us deixo algunes imatges d'aquestes nuvolades vistes des del barri de Glòries de Barcelona.







Aquí podeu veure en el radar, un dels moments d'ahir tarda en el que aquestes nuvolades descarregaven sobre el Maresme fins i tot amb calamarsa.

viernes, 24 de diciembre de 2010

BONES FESTES!!!!




MOLT BON NADAL I SANT ESTEVE A TOTS I TOTES!!!!!

PREVISIÓ PER DIVENDRES 31 DE DESEMBRE




Per avui divendres cal esperar un dia amb cels dominats pels núvols baixos a molts punts del País, més abundants a la meitat est i menys importants a l'interior i Pirineu. De cara a les hores centrals del dia, aquests núvols tendiran a trencar-se en molts punts, per tornar a compactar-se altra vegada avançada la tarda i vespre. Son possibles algunes febles precipitacions aïllades en punts del litoral i prelitoral.

Els vents seran al matí allevantats a l'extrem nord del litoral i agregalats a la resta de zones marítimes. A la tarda, bufarà xaloc a la meitat sud del litoral i es mantindrà el gregal a la meitat nord.

Les temperatures mínimes son una mica més altes excepte al litoral on baixen una mica i les màximes seran clarament més baixes a bona part del País excepte a litoral i prelitoral on podran pujar una miqueta respecte les d'ahir.

jueves, 23 de diciembre de 2010

TEMPESTA DE DESEMBRE

De vegades, tot i que no és gaire habitual, una entrada càlida i humida com la que hem tingut els darrers dies, amb una posterior entrada d'aire fred en alçada, pot provocar la brusca crescuda de cúmuls potents que acaben derivant en tempesta.

Aquest és el cas d'avui dijous, en que després d'un parell de dies amb molta humitat i amb temperatures molt suaus en superfície, ens ha començat a entrar una bossa freda en alçada i ha format aquests potents núvols al voltant del Montseny.

Així es veien des de Barcelona en aquestes imatges que he pogut captar poc abans de les 15h:






I així es veien des del Vallès en aquesta imatge cedida per Jordi de Sant Pere de Vilamajor:



I aquí teniu l'aspecte del radar en un dels moments que descarregava al nord del Vallès:



I el mapa de llamps, que comfirma el fet de que es tractava de tempesta ja que la nuvolada a banda de portar precipitació, anava acompanyada d'aparell elèctric:

miércoles, 22 de diciembre de 2010

AVUI DIMECRES MÉS MALA VISIBILITAT

Si ahir dimarts la visibilitat aquí a Barcelona ja era prou dolenta, avui encara s'ha superat i concretament al barri de Glòries, els núvols baixos tapaven a estones la part més alta de la coneguda Torre Agbar.